Spara tid, energi och pengar på din garderob

Har du någon gång upplevt att du inte har något att ha på dig trots din överflödiga garderob?

Många av oss lägger mycket tid och energi på att leta, tänka ut och testa dagens outfit. Sällan är detta en njutbar process utan en källa till frustration och stress. Våra kläder är trots allt en del av vår identitet och därmed viktiga för oss. För vissa kan till och med kläderna avgöra dagsformen och sätta tonen för dagen. Jag tror många känner igen sig i detta.

Jag har själv ödslat mycket tid och energi på detta. Min garderob var full av plagg som jag aldrig använde, vissa sparade av nostalgiska skäl, vissa för att jag trodde att jag någon gång skulle vilja använda dem. En del hängde där utan att jag egentligen visste varför, kanske hade jag betalat mycket för dem. Trots överflöd av kläder som dessutom blev fler och fler så tycktes jag aldrig vara riktigt nöjd med de jag hade. Jag spenderade onödigt mycket pengar på att köpa nya kläder som jag trodde att jag behövde, ofta impulsköp utan någon direkt långsiktig tanke bakom. Jag hade dålig insikt i vad bra kvalitet var och reflekterade sällan över förhållandet pris & värde.

Hur som helst. En dag så vaknade jag upp och insåg att jag inte längre hade dessa problem. Jag hade sedan en tid tillbaka ändrat mitt sätt att tänka kring konsumtion vilket även inkluderade min garderob och kläder. Min garderob var inte lägre överflödig av plagg som jag inte använde.

Vad är skillnaden mellan min garderob idag och då? Jo, den har blivit smart, så smart att jag inte ens tänker på den. Vad menar jag då med smart?

(1) Till att börja med så har jag rensat ut alla kläder som jag inte använder och då menar jag alla kläder som jag inte använder. Jag har endast kvar de kläder som jag använder dagligen, undantag för vissa funktionsplagg. Ett tips är att skapa ett system där du märker upp de plagg som du använder under en månad för att få en bra bild över vilka plagg du inte använder.

(2) Jag har bara kläder som jag gillar och trivs med. Alla plagg i min garderob är mina favoritplagg. Här gäller det att lära känna sin egen stil, vilken typ av kläder du gillar och klär i samt vilka typer av material du föredrar. Hittar jag ett plagg som jag gillar så köper jag fler av just det plagget, kanske i någon annan färg. Detta förlänger också livslängden på plaggen då du kan alternera.

(3) Jag strävar efter att alla plagg jag köper skall vara lätta att kombinera med varandra vilket förenklar valet av outfit och minimerar antalet kläder. Eftersom jag har byggt upp en garderob endast bestående av mina favoritplagg som alla är enkla att kombinera med varandra så sparar jag mycket tid och energi. Jag känner inget motstånd alls numera när jag skall välja kläder för dagen. Jag får helt enkelt få ut mer kombinationer av det jag har. Min garderob har aldrig varit så liten och kostnadseffetkiv som den är nu samtidigt som jag aldrig har varit så nöjd med den som jag är nu. En liten garderob är också lätt att hålla ordning på och dessutom kräver den mindre utrymme.

(4) Jag köper tidlösa kläder av högsta kvalitet med målet att de skall hålla i många år framöver. Kläder av hög kvalitet kostar lite mer men visar sig vara mer ekonomiskt över tid för plånboken och miljön. Det innebär att du måste lära dig vad kvalitet är och vilka egenskaper de olika materialen besitter samt vad som är bästa valet för dig.

(5) Jag tar hand om plaggen genom att ge dem den vård som de förtjänar. Är det något som kan lagas så lagar jag det. Mina skinnskor får den behandlingen som krävs för att de skall hålla i flera år. Bara att ta hand om sina kläder kan förlänga livslängden avsevärt.

Ovan koncept kanske inte är något för dig, du kanske gillar att stånkas med garderoben och konsumera mode efter säsong och trend. Så må vara, bara det är ett medvetet val.