Året i siffror

Jag tänkte sammanfatta delar av året i siffror och följa upp några av våra mål. Vi går rakt på sak och börjar med ekonomin.

Vårt totala kapital växte med 181 674 kr under 2017 vilket är lite under vårt mål som låg på 200 000 kr men vi är ändå väldigt nöjda med resultatet.

För 2018 är vårt mål att växa det totala kapitalet med ca 50 000 kr vilket är betydligt lägre än 2017 men det beror på att vi har blivit föräldrar i dagarna och kommer därmed vara lediga en hel del under året = mindre inkomster. Vilket för övrigt motiverar ännu mer till att bygga upp ett kapital och en livsstil som gör oss mer fria.

Utdelningarna från vår aktieportfölj har växt till 3381 kr under 2017 vilket är halvvägs mot vårt mål om 7000 kr för året, återanvänder därför detta mål under 2018.

Totalavkastningen på våra investeringar under 2017 landade på 13.2 % vilket är bra då vårt mål var 12 %. Målet för 2018 blir fortsatt 12 %.

I aktieportföljen tog vi in sju stycken nya bolag under året och ett åkte ut. Nya bolag är Hemfosa, Tomra, Apple, Dedicare, Betsson, Axfood och Swedbank. Ut åkte Atlas Copco efter en tid av kraftig kursuppgång, vi sålde på närmare + 70 % Det är inte omöjligt att vi tar in Atlas igen vid en kursnedgång.

Vi har inget direkt mål att ta in fler bolag i aktieportföljen under 2018 men dyker det upp något intressant så är det inte osannolikt att vi överväger det. Jag har börjat kika på lite nya branscher där vi inte har någon exponering idag. Bland annat teknik-konsulter, gaming, skog och hälsovård. Vårt fokus under 2018 kommer att ligga på att fördela kapitalet på innehaven och säkerställa en god fördelning mellan branscher och marknader samt ladda upp med torrt krut inför eventuella sättningar på börsen.

Under 2017 testade vi att investera i ett fastighetsprojekt via Tessin vilket visade sig vara lyckat. Investeringen var i form av ett lån med en löp tid på 12 månader till en ränta på 8 %. Kan dock tycka att återkopplingen från Tessin gällande projektets utveckling var något bristande.

Sparkvoten för året landade runt 30 % samtidigt som vi har levt en relativt lyxig vardag utan att på något sätt snåla. Vi hade som mål att ligga runt 40 % vilket är en bit ifrån. Vi tar nya tag under 2019 eftersom vår sparkvot i år kommer att vara betydligt lägre på grund av föräldraledighet. Vi strävar dock ändå åt att ligga runt 15 – 20 % vilket vi tror är fullt möjligt trots lite nya andra utgifter och lägre inkomster.

Andra områden som jag tycker är intressanta att följa upp är böcker och träning.

Jag har under året läst ca 35 st böcker. Siktar på en takt runt 40 st under 2018 vilket kanske är lite naivt då vi nyligen blivit småbarnsföräldrar. Det får bli en utmaning! Om ni vill ha lite uppslag på intressanta böcker så kan in läsa min topplista här

Antal träningspass eller fysiska aktiviteter blev dryga 300 st under 2017. Med fysiska aktiviter räknar jag allt från högintensiv träning, löpning, styrketräning till lättare promenader men även aktiviteter som simning och tennis. Jag kommer att sträva efter att upprätthålla samma frekvens även under 2018. Min vision är dock en fysisk aktivitet varje dag, 365 dagar om året.

Det är drygt ett år sedan jag startade denna sida och jag har under året skrivit 33 st inlägg. Skrivandet har för mig varit terapi och ett skönt sätt att sortera min tankar och idéer.

Jag har i och med denna plattform fått möjligheten att studera mina tankar och idéer på ett mer strukturerat sätt vilket har hjälpt mig att utvecklas.

Eftersom min ambition med sidan är just att studera och dokumentera mina idéer och tankar och inte att få så många följare som möjligt så hade jag inget mål om skriva ett visst antal inlägg under 2017. Men jag kommer under 2018 skriva med ett annat flow och försöka producera lite fler inlägg än under 2017.

Det mest lästa inläggen under 2017 är:

  1. Nyanser av ett minimalistiskt liv

  2. Är du på rätt väg?

  3. Föreställ dig ett liv där du lever

  4. Aktieportföljen

  5. Har du en bra dag varje dag?

Jag vill slå ett slag för inlägg nr 1 och 3 i ovan lista som är två av mina favoriter. Jag tycker att dessa två fångar nyansen av de budskap som jag vill belysa.

Slutligen vill jag önska er en bra start på det nya året.