Andra sätt

Något som inspirerar mig extra mycket och ger mig energi är när jag hör om andra som har valt att gå sin egen väg utifrån vad de själva tror är bäst och inte utifrån samhällets förväntningar eller vad omgivningen tycker. De låter sig inte stoppas av andras brist på fantasi och mod. De vågar sticka ut och vara sig själva. För mig är dessa personer förebilder och får mig att våga mer. De får mig att våga tänka annorlunda. De får mig att tänkare friare och fundera på hur man skulle kunna leva MER.

Ett exempel är Svt-programmet ”Familj på äventyr” där man får följa ett antal familjer som har valt att leva sina liv på ett annat sätt. Allt från ett liv på en segelbåt till att bosätta sig på diverse platser i världen.

Familjernas gemensamma nämnare och motiv är strävan efter ett liv som bygger på friheten att ha mer tid till varandra. Ett liv som är designat för att uppleva mer och framför allt, leva mer. Ett liv där karriär och måsten är sekundärt.

Dessutom ger de sina barn fantastiska perspektiv, lärdomar och möjligheter att ta del av andra kulturer. Jag vill tro att dessa familjer upplever ett större välbefinnande och mer personlig utveckling än många av oss genom att våga gå sin egen väg. De visar också att rådande normer inte gäller för alla utan att det finns andra sätt att leva sina liv på än på det traditionella.

En livsstilsförändring behöver nödvändigtvis inte innebära att du skall bosätta dig på på en båt och segla runt jorden. Jag finner däremot ofta inspiration i det extrema (om man tycker att det är extremt) och anpassar sedan idéerna till mitt eget liv.

Oavsett nivå på förändringen så börjar själva förändringsprocessen med en djupare reflektion och insikt kring vad som är ens innersta önskan och idé om livet. Vad man tycker är meningsfullt och hur man vill använda sin tid, den enda resurs som vi med säkerhet vet är en bristvara. Skulle ni till slut hamna på den där båten så har ni långt tidigare stannat upp och ställt er dessa frågor och svarat ärligt mot er själva, i alla fall vad ni tror där och då.

För oss handlar det om att utveckla ett liv som bygger på att ha mer tid och inte mer saker. Ett liv med färre måsten och behov. Ett liv där vi har friheten att kunna ge oss hän det som faller oss in utan att vara begränsade av våra måsten, behov och ekonomi. Ett liv där fokus ligger på det som verkligen betyder något och känns meningsfullt. Ett liv där vi sätter agendan för dygnets alla timmar.

Vart vårt resa kommer att ta oss är oklart och det är just det som gör livet så spännande. Vem vet kanske hamnar vi på segelbåten

Jag tror att oavsett val av livsstil så är erfarenheten av att våga testa olika sätt att leva berikande. Kanske vill ni spendera mer tid med barnen eller kanske vill ni bo på en plats där solen skiner oftare, vad vet jag. Det finns inget rätt eller fel, något som visar sig vara rätt vid ett tillfälle i livet kanske inte är det senare. Varför inte experimentera lite och testa olika sätt att leva. Låt dig inspireras av andra som lever ett liv som verkar spännande. Vårt land är fantastiskt på så sätt att vi har blivit privilegierade med friheten och möjligheten att få utforma våra egna liv precis som vi själva vill så varför inte utnyttja den möjligheten till fullo. Vem vill leva ett ok liv om du kan leva fantastiskt ?