Böcker

I tidigare inlägg annonserade jag att jag skänker bort böcker som jag är klar med (Sommarläsning – varsågod kom och ta) intresset har varit stort men det finns fortfarande några kvar. Kommer förmodligen en omgång två för er som vill ha gratis läsning till sommaren.

Jag fortsätter på inslagen linje med en något djupare analys av just läsning som har varit och fortfarande är en oerhört viktigt del för min personliga utveckling.

Att läsa böcker är väl inget nytt fenomen direkt utan kanske ett av de äldre men tillgången på böcker eller andra format som tidskrifter, e-böcker, bloggar etc är idag av en magnitud som aldrig tidigare. Du har tillgång till alla världens böcker när du vill. Våra bibliotek (framförallt i storstäderna) är fantastiska om man ser till hur uppdaterade de är och till vilket pris du kan låna.

För mig är läsning inte bara avkoppling utan även träning för hjärnan, lika viktigt som de grundläggande behoven äta, sova och fysisk aktivitet. Det är lite som olja för maskineriet och ger hjärnan en boost och håller den i form och friskare. Att kontinuerligt läsa med nyfikenhet är den bästa skolan. Många kanske har gått en utbildning och när skoltiden är slut avtar läsandet markant vilket är lite som att träna en period och sedan lägga av, vad händer då?

Att läsa utvecklar även ditt intellekt på mer områden än du kan tro. Inte bara genom att du adderar ny kunskap och förbättrar koncentrationsförmågan utan även genom att du utvecklar en synergistisk förmåga att förstå och sätta flera saker i ett sammanhang. Du utvecklar ditt undermedvetna som jobbar i det tysta och banar väg för din fantasi vilket jag tror är en av de viktigaste förmågorna och väldigt underskattad. Med hjälp av dessa förmågor har du lättare för att generea idéer och komma på lösningar. Att läsa har varit utan tvekan min största källa till idéer.

Genom att läsa blir du dessutom allmänbildad och om du läser facklitteratur utvecklar du olika kompetenser. Detta tror jag kommer vara en viktigt faktor i framtiden då jag tror att generalisten kommer att vara mer attraktiv än specialisten på arbetsmarknaden. En generalist är mindre sårbar precis som en diversifierad investeringsportfölj där risken sprids på flera olika bolag och tillgångslag. Generalisten diversifierar sig genom att utveckla flera olika kompetenser och egenskaper.

Summan av alla dessa positiva effekter är för mig en väldigt tydlig anledning till varför jag fortsätter att läsa varje dag alla dagar veckan.

”Om jag bara hade tid att läsa” Kan man ofta höra. Jag tror det handlar mer om vad du använder tiden till. Lite mindre tv eller meningslöst scrollande på sociala medier och vips så fick du 30 minuter. En halvtimme träning för hjärnan varje dag skulle göra underverk över tid. Ofta överskattar vi vilken effekt vi kan åstadkomma på kort sikt, och underskattar effekten på lång sikt.

De böcker som har haft allra största påverkan på mig genom åren är:

Härarbete – Teo Hären

Idebok – Fredrik Hären

Drivkraft – Daniel H Pink

Lev enklare – Gisela Linde

7 habits of highly effective people – Stephen T. Covey

Munken som sålde sin Ferrari – Robin Sharma

Early retirement extreme – Jacob Lund Fisher

Vägen till din första miljon – Bodo schäfer

Livet måste ha en mening – Viktor Frankl

Cashflow – Robert T Kiyosaki