Minimalism, ett förhållningsätt som minskar konsumtionen

Målet med marknadsföringen och reklamen är att du ska närma dig lösningen på behovet genom konsumtion..

Jag vill tycka att vi har ett osunt förhållande till konsumtion i allmänhet och materiella ting i synnerhet. Vi står i köer för att få den senaste prylen. Att skuldsätta sig för konsumtion är helt normalt, det är snarare onormalt att inte göra det. Vi strävar hela tiden efter mer, något bättre, nästa uppgradering. En ständig jakt på lycka som förmodligen bara är runt hörnet, bara jag får det där huset, den där bilen, de där prylarna, den där befordran och högre lön. Då kommer jag vara lycklig och känna mig framgångsrik.
Tyvärr kommer du aldrig i mål, Strävan efter mer kommer aldrig att sluta och du kommer aldrig att känna dig riktigt tillfredsställd och lycklig genom att bara ackumulera materiella ting, nytt och större hus, ny bil om så ett väldigt kortvarigt rus av dopamin. Väldigt sällan ligger lösningen i att ha mer och varför skaffar vi mer saker, finare hus, finare kök, sommarstuga mm om vi inte har tid att använda dom? För tittar vi på studier kring upplevd tidsbrist så ökar den enligt undersökningar.

Varför gör vi så här då? Delvis pågrund av att reklam och marknadsföring får oss att göra det? Vi vallas in i tron att allt går att lösa med konsumtion. Och vi vill helst inte vara annorlunda utan håller oss gärna med flocken. Vi skapar vår identitet utifrån vad vi har, äger och inte utifrån vad vi gör och vilka vi är. Kanske behöver vi ifrågasätta substansen i marknadsföringen och vara lite mer kritiska mot alla budskapen attackerar oss. Handlar inte livet om att fylla det med mening och det DU tycker är värdefullt och inte vad ANDRA tycker att du skall göra. Kan det vara så att vardagen rusar förbi i så högt tempo att vi inte hinner att reflektera över våra beteenden och vanor?
Jag är en konsument som vi alla andra men jag är också en av dem som har börjat ifrågasätta marknaden som den enda lösning på alla dina problem.
Jag har har landat i en mer minimalistisk livssyn  vilket innebär att jag har blivit mer medveten om mina egna beteenden och vilka konsekvenser de får vilket i sin tur har resulterat i att jag numera alltid i alla sammanhang strävar efter att reducera allt som inte tillför värde till ditt liv och ta in det som verkligen tillför värde.  Detta kan vara allt från prylar, tjänster, jobb, relationer till små detaljer som notiser på din telefon och även sättet vi konsumerar mat. Om den inte tillför värde ska du släppa taget om den, ge bort, slänga, ta bort, ändra. Istället för att fylla livet med det som marknaden erbjuder så fyller du ditt liv med det som verkligen är värdefullt och betyder något för dig.

Minimalism är motsatsen till överflöd men det innebär nödvändigtvis inte att du slutar att konsumera utan snarare att du konsumerar smartare och mer medvetet. Du använder din kreativitet och utvärderar andra sätt att närma dig ditt behov än genom konsumtion. Du har helt enkelt ett sundare förhållande till konsumtion där kvalitet går före kvantitet och där du fokuserar på att reducera dina behov snarare än att utöka dem. Konceptet kan tyckas vara enkelt men processen kan ibland vara obekväm och utmanande eftersom du dels måste ta dig tid till att gå till botten med vad som verkligen bidrar med värde i ditt liv och gör dig lycklig och samtidigt komma till insikt med vad som faktiskt INTE gör dig lyckligare och vad som inte bidrar med värde för att därefter göra dig av med detta.

Vad får vi ut av minimaslim? De positiva effekterna är många men i huvudsak innebär det att du lever ut ditt liv mer här och nu istället för att jaga och fundera på vad är nästa grej, hur kan jag få mer, tjäna mer osv. Ofta tror vi att lösningen till ett friare och mer ekonomiskt oberoende liv ligger i att tjäna mer vilket snarare brukar innebära att du lägger till med dyrare vanor. Jag tror mer att lösningen ligger i att reducera och minska på dina behov och därmed kostnader vilket minskar behovet av finansiering  som i sin tur leder till större förändringsutrymme och frihet. Du kanske önskar att gå ner lite i arbetstid för att få mer tid till annat. Du kanske vill göra saker med vänner och familj som du tidigare inte haft tid eller ekonomi till. Du vill känna att du äger din tid.

Färre materiella ting innebär också mindre distraktioner och färre energitjuvar i ditt liv eftersom du har färre saker som pockar på din uppmärksamhet och behöver underhållas. Det är en skön och renande känsla att göra sig av med saker, dubbelt så skönt om det kan vara till värde för någon annan istället. En annan effekt av detta är att det du behåller blir extra värdefullt och kommer också att användas på ett mer effektivt sätt.

Annonser