Att leva mer på mindre.

Något som jag funderat en längre tid på är hur olika vi alla människor egentligen är, men hur lika vi formas under livets resa. Vi formas i tidig ålder av vår omgivning och samhället, dess normer och strukturer. Vi tenderar att ha ett okritiskt förhållningssätt till dessa normer och strukturer, vi liksom bara accepterar dem vilket gör dem så invanda och automatiserade att vi inte ens tänker på dem. Eftersom vi gör som alla andra tenderar vi också att kämpa med samma utmaningar som alla andra, vilket tycks vara hur vi ska få ihop livspusslet och hinna med allt vi vill göra och jakten efter nästa grej.

Många av normerna som formar oss är fabricerade genom marknadsföring, där marknadsföringen genom konstens alla regler målar upp en bild av vad framgång och lycka är, vilka behov du har i livet och vad du behöver för att tillfredsställa dessa behov.

Målet med marknadsföringen och reklamen är att du ska närma dig lösningen på behovet genom konsumtion.

Det kan vara mode som ska uppdateras i takt med trenderna, och det gäller inte bara kläder. Nästan allt i vårt hem idag är mode och byts ut i allt snabbare tempo. Mode och statusprylar definierar din indentiet, det är iallafall vad de stora bolagen vill att du skall känna. Du ser lyckliga människor på instagram som semestrar i Maldiverna och tänker att bara jag kommer dit så blir vi också lyckliga. Alla träningsbilder med de senaste träningskläderna och utrustning, bara jag skaffar utrustningen så kommer jag bli vältränad. Identitet och status är två starka emotionella drivkrafter i vår ekonomi. Vi blir överösta med tjänster och produkter som skall förbättra och förenkla vårt liv men det vi missar är att något/någon skall finansiera kalaset. Finansiären är du och det är med din tid som du betalar.

Jag vill tycka att vi har ett osunt förhållande till materiella ting. Vi står i köer för att få den senaste prylen. Att skuldsätta sig för konsumtion är helt normalt, det är snarare onormalt att inte göra det. Vi strävar hela tiden efter något bättre, uppgraderingar, jakten på lyckan runt hörnet, bara jag får det där huset, den där bilen och de där sakerna, den där befordran och högre lön. Tyvärr kommer du aldrig i mål, den strävan kommer aldrig att sluta och du kommer aldrig att känna dig riktigt tillfredsställd och lycklig genom materiella ting, högre status, större hus och bättre bil, om så ett väldigt kortvarigt rus av dopamin. Väldigt sällan ligger lösningen i att ha mer och tjäna mer. Varför ha massa saker? Fler rum som skall inredas, Fina stora kök, sommarstugor om vi inte har tid att använd dom?

Varför gör vi så här då? För att marknadsföringen säger så och den säger det överallt i alla möjliga kanaler och den når oss på ett mer personligt och träffsäkert sätt än någonsin tidigare. Och vi vill helst inte vara annorlunda utan håller oss gärna med flocken. Vi skapar vår identitet utifrån vad vi har, äger och hur vi ser ut, inte utifrån vad vi gör och vilka vi är. Kanske har vi blivit dåliga på att ifrågasätta substansen i marknadsföringen och budskapen som möter oss på sociala medier, bloggar och andra kanaler. Kanske är bilden av framgång lite väl enformig? Handlar inte framgång om att fylla ditt liv med mening och det du tycket är värdefullt och inte vad andra tycker. Kan det vara så att vardagen rusar förbi i så högt tempo att vi inte hinner att reflektera över våra beteenden och vanor?

Jag är minimalist och resten av detta inlägg kommer att beröra minimalism som jag tror är en bra utgångspunkt för ett ökat välbefinnande i dagens stressade samhälle. Jag har precis som de flesta av oss varit en trogen konsument av vad livet och marknaden erbjuder med betoning på vad marknaden erbjuder. Jag har jobbat långa dagar och klättrat på karriärstegen och i samma takt utökat min levnadsstandard i jakt på framgång och lycka. Att rannsaka sig själv är en del av ett förändringsarbete och när jag tittar tillbaka i tiden så inser jag hur omedveten jag har varit i så många beslut och fortfarande är. Jag har trott att jag alltid varit väl medveten och att alla beslut har grundats på egna värderingar men i själva verket har jag bara gjort som alla andra. För att citera Einstein ”Du kan inte lösa dina problem med samma tankesätt som skapade dem”

Idag kämpar jag fortfarande med vissa av dessa beteenden men jag har kommit till en djupare insikt med mina tidigare beteeden och minimaslim har blivit en allt större del av min livsfilosofi.

Vad är då Minimalism? Jo denna -ism handlar om att bli mer medveten i din val och reducera allt som inte tillför värde till ditt liv. Vilket mer konkret innebär att du rättfärdigar allt du konsumerar eller tar in i ditt liv för dig själv genom att ställa dig frågan om det tillför mervärde till ditt liv? Detta kan vara allt från prylar, tjänster, jobb, relationer till små detaljer som notiser på din telefon och även sättet vi konsumerar mat. Om den inte tillför värde ska du släppa taget om den, ge bort, slänga, ta bort, ändra. Istället för att fylla livet med det som marknaden erbjuder så fyller du ditt liv med det som verkligen är värdefullt och betyder något för dig.

Minimalism är motsatsen till överflöd men det innebär nödvändigtvis inte att du slutar att konsumera utan snarare att du konsumerar smartare och mer medvetet. Du använder din kreativitet och utvärderar andra sätt att närma dig ditt behov än genom konsumtion. Du har helt enkelt ett sundare förhållande till konsumtion där kvalitet går före kvantitet och där du fokuserar på att reducera dina behov snarare än att utöka dem. Konceptet kan tyckas vara enkelt men processen kan ibland vara obekväm och utmanande eftersom du dels måste ta dig tid till att gå till botten med vad som verkligen bidrar med värde i ditt liv och gör dig lycklig och dels komma till insikt om vad som faktiskt inte gör dig lyckligare och vad som inte bidrar med värde och därefter göra dig av med detta.

Vad får vi ut av minimaslim? De positiva effekterna är många och varierar såklart från fall till fall men i huvudsak innebär det att du lever ut ditt liv mer istället för att jaga nästa grej. Ofta tror vi att lösningen till ett friare och mer ekonomiskt oberoende liv ligger i att tjäna mer vilket snarare brukar innebära att du lägger till med dyrare vanor.

Genom att reducera dina behov av materiella ting så minskar du också behovet att finansiering vilket i sin tur ger dig större utrymme i ekonomin och därmed större förändringsutrymme och frihet. Du kanske önskar att gå ner lite i arbetstid för att få mer tid till annat. Du kanske vill göra saker med vänner och familj som du tidigare inte haft tid eller ekonomi till. Eller du kanske helt enkelt vill bli mer oberoende och känna att du äger din tid.

Färre materiella ting innebär också mindre distraktioner och mer tid och energi i ditt liv eftersom du har färre saker som pockar på din uppmärksamhet och behöver underhållas. Det är en skön och renande känsla att göra sig av med saker, dubbelt så skönt om det kan vara till värde för någon annan istället. En bonus-effekt av detta är att Jag har upptäckt att jag njuter mer av de få saker som jag har kvar. Du lämnar rum för det som verkligen är viktigt. Det du behåller blir extra värdefullt och används på ett mer effektivt sätt.

Minimalism är framförallt nödvändigt för att bevara vår planet och ekosystem då mindre konsumtion innebär mindre utsläpp i atmosfären. Alla saker vi konsumerar kommer från begränsade resurser som vi stadigt förbrukar. Så kan vi konsumera smartare, mindre och använda och dela det vi har med andra så kommer vi ha en planet även i framtiden.

Kan jag starkt rekommendera filmen ”Minimalism” på Netflix. En film som alla bör se.