Har du en bra dag varje dag?

Har du en bra dag varje dag eller varvas dina bra dagar med dåliga, kanske till och med skitdagar ?

Vi har nog alla bra och mindre bra dagar men visst hade det varit skönt att alltid ha en bra eller till och med en fantastisk dag?

Många tenderar att lämna dagen åt slumpen och därmed blir kvalitén på dagen slumpvis. Vår sinnesstämning och upplevelse av dagen påverkas av yttre och inre faktorer. Till exempel om du hamnar i en bilkö i morgontrafiken är detta en yttre faktor -hur du reagerar i situationen är den inre faktorn. Du har friheten att reagera och tolka situationen precis som du vill. Din tolkning och reaktion av det som händer dig är avgörande för hur du mår vilket ofta resulterar i en bra eller dålig dag.

Jag tror att vi har möjlighet att ha en bra dag varje dag. Främst genom att agera proaktivt och tolka det som händer dig utifrån ett positivt och konstruktivt perspektiv. Du är 100 % ansvarig för hur du själv mår och vilken sinnesstämning du försätter dig i. Alla händelser kan tolkas på flera sätt och du väljer om du vill ta det positiva/konstruktiva eller negativa/destruktiva perspektivet.

Detta sätt att tänka är inte att förväxlas med att vara klämcheck och alltid le eller anta någon form av positiv fasad. Utan det handlar om att träna sig på att se flera sidor av det som händer dig vare sig det är misslyckanden, problem andra utmaningar. Dessa nya sidor och vinklar kan lära dig något nytt och leda dig mot något bättre. Du kan tolka bilkön som en möjlighet för dig att reflektera eller du kan passa på att ringa några samtal som du skjutit på.

Vad en bra dag innebär varierar så klart från person till person men en bra dag är oftast ett resultat av bra start på dagen. Därför brukar jag börja min dag redan dagen innan genom att gå och lägga mig med den känslan som jag vill känna när jag vaknar på morgonen därpå. Det gäller helt enkelt att ta kontrollen över de första minuterna på dagen.

Jag har dessutom identifierat ett antal aktiviteter som försätter mig i rätt sinnesstämning och ökar möjligheten att ha en bra eller fantastisk dag. Dessa aktiviteter är högst på dagordningen när jag vaknar och inget som jag ruckar på . Givetvis behöver man vara flexibel över livets olika faser. Men jag tror att det lönar sig i det långa loppet att att ta sig tid och prioritera sig själv. Det är lite som demostrationen på flygplan: Ta först på din egen syrgasmask och hjälp sedan andra

Följande aktiviteter får mig i rätt sinnesstämning, de första fyra punkterna är en del av min morgonrutin.

  • Börja varje morgon med en promenad, det får mig att komma igång och ökar aptiten

  • En ordentlig frukost

  • 15-30 min läsning, det kan vara en bra bok, tidning eller blogg, något som får hjärnan att gå igång och stimulera kreativiteten. För mig är det viktigt att känna mig inspirerad inför dagen. Läs gärna mitt inlägg om kreativitet ”Vad tänder du på?”

  • Läsa igenom mina mål och fundera på vad jag vill uppnå med dagen, det sätter mig i rätt fokus.

  • Någon form av fysisk aktivitet varje dag – allt från en lättare promenad till ett hårt fyspass.

  • Matlagning – Att laga mat för mig är meditation

  • Mysa med min sambo – alla blir vi glada av kärlek.

Jag kan starkt rekommendera boken ”The 7 habits of highly effective people” av Stephen R. Covey om du vill ha en bra dag resten av livet! =)

Fantastisk dag på er!