Är du på rätt väg?

I detta inlägg kommer vi gå lite mer på djupet och ställa oss ett antal utmanande frågeställningar. Det finns inget rätt eller fel på dessa frågor och svaren är levande vilket innebär att de kan variera över tid.

Du har säkerligen varit i kontakt med dessa frågor tidigare men kanske har du aldrig riktigt tagit dig tid till reflektera och begrunda dom på djupet. Jag ställer mig dessa frågor kontinuerligt för att veta om jag är på rätt väg.

(1) Lever du verkligen det liv du vill leva?

Har ditt liv formats av tillfälligheter? Flyter du med strömmen och låter dig formas efter normen? Accepterar du förväntningarna från omgivningen och bygger ditt liv därefter?

Har du byggt ditt liv kring jobbet eller ditt jobb kring livet? De flesta av oss har byggt sitt liv kring jobbet, där jobbet är den centrala delen som dikterar villkor och vardag. Jag lägger inga värderingar i valen man gör, det viktiga är att du tar ställning till om det är så du verkligen vill leva ditt liv.

Låter du dig själv fantisera och drömma om hur du verkligen skulle vilja leva? Låt säga att du fick utforma ditt liv precis som du ville, hur skulle det då se ut?

Kanske skjuter du undan dessa tankar och frågor för att inte bli besviken om drömmen inte infrias. Kanske har du drömmar och mål men inte tar dom på allvar?

Du kanske redan har kommit i mål och lever det liv du vill leva, i så fall säger jag grattis! Men om det inte är så, varför?

(2) Vad krävs för att leva det liv du vill leva?

Är det något som begränsar dig från att leva ditt drömliv? Vad skulle du behöva förändra eller uppnå för att leva det liv som du önskar? Vilka hinder står mellan dig och din dröm? Ser du dessa hinder som omöjliga att ta sig förbi eller är de möjliga att ta sig över?

De flesta av oss har garanterat en dröm, önskan eller ett mål om att leva ett specifikt liv men kanske ser vi just detta som bara en dröm och inget mer.

(3) Varför ska du INTE leva det liv du verkligen vill om det är möjligt att leva det?

Vi har sett det i historien och vi ser det hela tiden, människor omkring oss som följer sina drömmar och lever sina liv precis som de vill. Människor inom alla möjliga områden som når sina drömmar och utformar sina liv efter sina egna drömmar och visioner.

Det finns forskning och statistik som tydligt visar att de som följer sina drömmar är lyckligare människor.

Så varför skulle du inte leva det liv du verkligen vill om det nu är möjligt för dig att leva det liv du önskar? Du kanske rättfärdigar det med att du lever ändå ett ok liv. Varför leva ett ok liv som du kan leva ett fantastiskt liv?

(4) Har du några mål?

Om du inte har några egna mål så är du ofta en del av någons annans mål. Din arbetsgivare har säkert diskuterat mål med dig, om vad du ska prestera på jobbet och så vidare. Du kanske till och med har varit med och utformat dessa mål själv.

Varför är det så få som sätter mål för sitt privatliv? Är inte ditt privatliv lika viktigt som ditt jobb. Kanske ännu viktigare?

Du kanske är en av dom som har tagit sig tid att formulera mål för ditt liv. I så fall är du kanske på rätt väg, du har iallafall medvetet bestämt dig för en väg.

(5) Varför ska du sätta mål?

Du borde intressera dig av din framtid för det är du som ska leva i den. Att sätta mål handlar om att reflektera över vad som är viktigast för just dig i livet och sedan ta ut en riktning mot just detta. Det handlar om att fylla sitt liv med rätt saker.

Att medvetet och strukturerat sätta mål har flera positiva sideffekter, idéer och tankar föder ofta nya nya idéer och tankar.

Att sträva mot ett mål skapar ofta en känsla av att du satt ditt liv i ett sammanhang och fyllt det med ett syfte.

(6) Hur sätter du mål

Att sätta mål kan låta pretentiöst och för vissa jobbigt, kanske på grund av att vi ofta förknippar det med det vi gör på jobbet och något som ofta handlar siffror och effektivitet.

För mig är mål är något vackert och kul. Du har friheten att forma dina egna mål och det finns inga rätt eller fel. Det är lite som att måla en tavla – Det finns lika många vägar till den färdiga tavlan som det finns konstnärer. Resan dit kan vara tydlig och enkel eller brokig och otydlig, men tillslut har vi alltid ett resultat och viktigast är att just du är nöjd med resultatet.

Mål behöver som sagt inte bara vara siffror utan kan handla om vad som helst. I ditt fall kanske det handlar om att förbättra en relation eller spendera mer tid med nära och kära. Det som är viktigt för dig kanske inte är viktigt för någon annan.

Sätt en mål som får dig att hoppa upp ur sängen nästa dag, det skall kittla lite i dig när du tänker på målet.

Det finns tre grundläggande tankar kring målsättning som jag tycker att man ska ha med sig i sitt målarbete.

  1. Våga sätta ett mål! Det är viktigare att börja sätta mål än att vänta på att man ska komma på just ”rätt mål”.

  2. Mål är inte skrivna i sten utan snarare i sand, det är viktigt att kunna omvärdera dina satta mål.

  3. Är dina mål dina egna eller lever du någons annans mål?

(7) Hur ska du uppnå dina mål?

När du funderat över dina mål och formulerat dem så blir nästa steg att skapa en plan för hur du ska ta dig till målet. Ett mål utan en plan är bara en dröm.

När du har satt ett mål och ska börja jobba mot det så kan det till en början upplevas som väldigt avlägset och långt bort men om du delar upp målet i flera mindre delmål som du sen delar upp i ytterligare delmål så kommer varje litet mål som du uppfyller vara ett steg på vägen i rätt riktning. Man kan kalla det för ”salami-metoden”, där små steg varje dag på sikt kommer göra en enorm skillnad och göra att du kommer närmare dina mål.

Sätt en dead-line när du kommer vilja ha uppnått målet. Att ha en dead-line stimulerar till en högre aktivitet mot målet och pushar dig framåt.

Att tro på dig själv och att du kan nå dina mål är avgörande för att lyckas nå dem. Du måste tro att det är möjligt. Gör du inte det, hitta då bevis för att det är möjligt, det finns levande bevis överallt omkring oss.

Sist men inte minst tänk på att roliga mål skapar ett roligt liv. Du kommer bara att ångra det som du inte gjorde.

Är du på rätt väg?