II 2 0 1 6 II GOTT NYTT ÅR!

Denna sida är knappt en månad gammal men jag tänkte ändå sammanfatta året 2016, Vad jag tar med mig? Höjdpunkter? förändringar? om inte annat så är det ett bra tillfälle att få reflektera över året som gått.

Om vi börjar med totalupplevelsen av året så har den varit väldigt positivt. Flera fina minnen med familj och vänner. Jag har fått spendera ännu ett år med min fantastiska sambo. Älskar henne mer är något annat. Vi har haft ett väldigt givande och utvecklade år tillsammans och med tanke på att jag har studerat ”hemma-man” yrket under långa perioder tror jag inte hon är så missnöjd. =) Mat på bordet varje dag och ordning och reda i hemmet. Jag har under året varit emellan flera jobb och därmed lyckas skapa ett par månader ledigt. Vilket har inneburit mycket tid hemma därav ”Hemma-man” biten men det har också givet mig tid att reflektera. Vilket har resulterat i flera insikter och därmed omvärderat visa tidigare prioriteringar. Bland annat har jag blivit kraftig allergisk mot diverse onödiga kostnader. Vägen till ekonomiskt oberoende har blivit mer viktigare än yta, status och onödiga saker. Därav har jag(vi) konsumerat extremt lite under 2016, måste även beröma min sambo som givet har konsumerat en del men mycket mindre mot vad det skulle kunna vara. Smart konsumtion är något jag tar med mig och utvecklar ännu mer under 2017.

Jag har insett att jag är en ambassadör för minimalismen vilket under 2016 har visat sig genom optimering av antal saker i hemmet och förrådet.

Jag är av uppfattningen att desto färre saker du har desto mer ökar det emotionella värdet på de saker som du har kvar Minimalism för mig är strävan efter enkelhet men också att vara kostnadseffektiv.

Som jag nämnde ovan har jag varit emellan flera jobb under året och 2016 går till historien som det mest ombytliga året inom min yrkesverksamma karriär. Har under året haft tre arbetsgivare. Även detta på grund av en ny insikt (Farligt att gå hemma för mycket =) ) Jag har insett att själva glädjen och syftet med det jag gör är den centrala delen vilket kanske låter som en självklarhet för många. Min drivkraft och motivation har varit mer att se mig själv utvecklas oavsett vad jag än gör. Denna process har varit tillräcklig för att trivas och stimuleras till bra resultat.

Nu har jag tagit mig an ett uppdrag som jag från hjärtat tror kommer ge mig glädje och samtidigt utmanade.

Jag och min sambo åker varje år iväg på en familjekonferens, kallade vad du vill. Där vi pratar om hur vi skall utveckla vårt förhållande, vad vill vill göra framtiden, mål och andra idéer. Kan starkt rekommendera detta till er som inte provat. Väldigt givande och kul, framför allt så minimerar det risken för missförstånd och främjar relationen. Vi brukar kombinera denna dag med spa och en go middag. Vi sätter mål för det kommande året och för 2016 var våra mål bland annat att utveckla vår investeringsportfölj, utveckla våra gemensamma intressen vilket främst är matlagning och resa.

De ekonomiska mål som vi satte för 2016 har vi faktiskt lyckas nå både siffror och kunskapsmål.

Vi har bland annat förbättrat och förfinat vår investeringsstrategi.

Vi har blivit bättre på bolagsanalys.

När det gäller siffror så har vi lyckas med 8% totalavkastning, vilket var vårt mål.

Vi hade ett mål om att ha en sparkvot på 25 %. Det målet har vi överpresterat och lyckas hålla närmare 30 %

Vi har utökat antal inkomstskällor i och med vår passiva inkomst från aktier. Idag täcker våra utdelningar nästan 3 % av våra kostnader.

Vi strävar efter att ha en diversifierad investeringsportfölj, därför har vi även placerat en del av vårt kapital via Tessin i ett fastighetsprojekt, Tillgångslaget är utlåning. Skall bli spännande att följa upp under 2017. Vi närmar oss vårt mål som ekonomiskt oberoende sakta men säkert.

Vi lyckades även ta oss till Italien i år, Cefalu en liten by på Sicilien som varit en mål ganska länge. Väldigt trevlig upplevelse och vi kommer garanterat åka tillbaka.

I övrigt så har jag tränat mer än någonsin under 2016, mycket på grund av att jag varit ledig mer än tidigare. Men största skillnaden är sättet jag tränat mot tidigare. Målet har varit att vara dag ha någon typ av fysisk aktivitet, vilket har varit styrketräning, löpning och även yoga. Jag sa upp mitt gymkort i början på året och har därmed tränat hemma och på utegym. Denna varierande träning har varit en prefekt balans och jag känner mig friskare och starkare än någonsin.

Jag har börjat läsa mer igen vilket känns bra, hade en period under 2015 då jag läste mindre i relation till tidigare. Läsningen är för mig väldigt stimulerande och utvecklande. Skillnaden under 2016 mot tidigare är att jag inte köper böckerna utan istället lånar från biblioteket. Jag har varit dålig på att utnyttja våra fina bibliotek. Förvånad över hur väl uppdaterade biblioteken är.

Sist men inte minst så har jag startat detta projekt (hemsidan/bloggen) efter många år av funderingar kring skapandet av en bok bestämde jag mig för att istället skriva i detta format.

Nu ser vi fram emot en spännande 2017 och allt vad det erbjuder. Ska bli spännande att följa vår egen resa men också vad som händer ute i världen, tänker bland annat på USA nya president, avtal som förändras (brexit) Miljömål och mycket mer.

Några av våra ekonomiska mål under 2017 är;

Högre sparkvot, 40 %

12 % totalavkastning på investeringar

Våra passiva inkomster skall täcka 5 % av våra kostnader

Fortsatt smart konsumtion.

Jag önskar er alla ett gott nytt år och all lycka under 2017!!