SMART KONSUMTION & KOLLOBORATIV EKONOMI

Vår (Samhället) ekonomi bygger i månt och mycket på konsumtion tillika investeringar och i en demokrati som Sverige har folket fått möjligheten att påverka utvecklingen av vår ekonomi. En möjlighet som vi bör förvalta på ett mer hållbart sätt.

Konsumtionen drivs av producenterna vars strategi har skiftat från att producera bättre och bättre varor till att i stället producera mer och mer, modellen heter uppgraderingar (Planerat åldrande) samt trender. Det kommer ständigt nya uppgraderingar och tender och vi jagar hela tiden det senaste. Detta beteende grundar sig i en jakt på lycka och att hålla sig till normen. Vi associerar ting med att vara lycklig och framgångsrik, bara jag får den där bilen eller dom där kläderna så blir jag lyckligare. Äldre män (generalisering) köper ultra lätta cycklar för flera tusentals kronor där vikten på cykeln verkar vara viktigare än vikten på deras egna kroppar. Att spendera tid i trafikköer i en lyxbil har högre status än att sitta i en buss.

Huspriserna är All time high, Är det verkligen fler rum vi behöver eller kanske färre saker?

De senaste 50 åren har vi konsumerat lika mycket som våra tidigare generationer tillsammans. Den nuvarande konsumtionen är linjär vilket innebär att vi tar naturresurser och förädlar dom till produkter som efter användning blir avfall. I 99 % av fallen går produkternas material till avfall inom ett halvår.

Se nedan video. Den beskriver på ett väldigt pedagogiskt sätt vårt dilemma kring konsumtion och materialism.

Smart (Hållbar) konsumtion innebär att tänka några steg längre innan du trycker på köpknappen. Att ta hänsyn och hushålla med våra planetära resurser genom att minska konsumtionen men också genom att ändra vårt beteende kring konsumtion.

Genom att identifiera vilka områden som är viktigast i livet och vilka mål du eller din familj har kan du börja styra din konsumtion mot dessa områden och skala av det som är mindre viktigt. På så vis börjar du ”investera” dina pengar istället för att ”spendera” dom, ett annat sätt att tänka helt enkelt. Effekten av detta är ökad livskvalitet och mer över i plånboken som på sikt kan förvaltas och med lite avkastning göra din ekonomi mer oberoende och därmed mer hållbar, en positiv spiral.

Ett av våra mål är att bli ekonomiskt oberoende vilket innebär att vi ser varje inköp som något som antingen tar oss närmare vårt mål eller längre ifrån. Genom detta sätt att tänka blir varje inköp lite mer smärtsamt och därmed ökar det mentala motståndet mot att ta dåliga beslut.

Kläder är ett av de områden där vi människor spenderar allra mest och oftast på ett ganska ineffektivt sätt. Men det menar jag att vi köper mycket som kanske används några gånger innan vi lägger dom på lager. En lösning på detta är att börja med att rensa din garderob så att du bara har det som du verkligen använder, släng eller ge bort det som du inte använder. Steg två är att organisera garderoben så att du enkelt ser vad du har, vilka plagg och färger som passar med varandra. Nästa gång du är ute och shoppar kan du med fördel fundera på vad som skulle passa och färgmatcha med dina olika plagg, gärna multi-kombinationer. Sista steget är att tänka mer kvalitet och mindre kvantitet när du konsumerar. Vilket innebär att jag betalar gärna ett högre pris för något som håller i många år, gärna livet ut. En bra formel för att räkna på kostnaden för ett inköp är Betalt pris – pris på andrahands markanden / år du har ägt varan.

Affärsmodeller som blocket har bidragit till att säljer och köper begagnat mer än vi köper nytt.

Vilket för oss in på en annan bra lösning som är att byta eller låna saker av varandra.

Vårt ägande kan potentiellt bli betydligt mer effektivt. Tillexempel, varför skall alla ha en egen borrmaskin när man skulle kunna ha några få som sedan kan lånas av varandra. Denna tanke kan såklart appliceras på flera saker och behov. Trenden går åt att vi delar mer, Vilket är superbra för miljön.

Avslutningsvis vill jag ger er ett tips. Något som kan inspirera eller få dig att tänka annorlunda. Kolla in http://www.kollekogbg.se som är en plattform för kollaborativ ekonomi som handlar om tillgång framför ägande och är en form av delningsekonomi. Väldigt intressant, se film nedan.

I samma ämne, se nedan film från TED med Rachel Botsman.