MER OBEROENDE MER HÅLLBAR

Alla på planeten jorden är på något sätt beroende av sin ekonomi men på grund av olika livssituationer står vi inför extremt varierande utmaningar. Det är fortfarande 663 miljoner människor som inte har tillgång till rent vatten. Vill ni läsa mer unicef.se/fakta.

En miljard människor lever i extrem fattigdom, vilket är nästan 14 % av världens befolkning.

För deras del handlar livet mer om existens snarare än om hur nice det hade varit med en självgående bil eller färdiga matkassar till dörren. Dom befinner sig längst ner i Maslows behovstrappa. Vart vill jag komma med detta?

Genom att sträva efter att bli mer ekonomiskt oberoende tror jag att vi samtidigt blir mer hållbara i vårt sätt att hantera jordens resurser.

Ekonomin är ofta en anledning till kortsiktiga beslut och sällan är dom baserade på något större än din egen bubbla. De flesta har nog tänkt tanken ”vad kan lilla jag påverka i denna stora värld?”. Vi fokuserar mest på vårt eget men om vi alla börjar tro att vi kan göra skillnad så kommer vi att göra det. En liten skillnad är bättre än ingen.

Vi som bor i västvärlden, framför allt norden har alla förutsättningar och möjligheter i världen för att skapa vår egen lycka och samtidigt bidra till en bättre värld.

Tillgången till information och kunskap har aldrig varit mer lätt tillgängligt. Det är bara din hälsa och fantasi som sätter gränserna. Vi ska vara oerhört tacksamma för att vi har dessa förutsättningar.

Dom flesta av oss i Norden befinner sig högst upp i Maslows behovstrappa och kan fokusera på självförverkligande. Så varför inte ta vara på den chansen att förverkliga dig själv men samtidigt bidra till en bättre värld.

Maslows behovstrappa

För vår del handlar det om att äga vår tid och leva enligt vad vi tror är ett mer hållbart sätt.

Vårt mål är inte att leva snålt och bohemiskt utan det handlar snarare om att leva smart och prioritera det som viktigast. Tänk dig att göra det du tycker är roligast samtidigt som du bidrar till en bättre värld. Vi är den ända arten på denna planet som inte lever i harmoni med naturen. Vi skall nog börja se oss mer som världsmedborgare, våra handlingar ekar globalt. Många små insatser gör stor skillnad över tid. På vilket sätt skulle vi kunna ta ett större ansvar och agera annorlunda och mer hållbart genom att bli ekonomiskt oberoende?

 • Mer tid med familjen, tid till att uppfostra våra och göra dom till så bra världsmedborgare som möjligt.

 • Mindre stress = mindre risk för sjukskrivning vilket kostar samhället pengar.

 • Tid till att engagera sig i samhälls och välgörenhetsprojekt

 • Tid till att reflektera och ta ställning för vad du tror är en bättre framtid.

 • Mer tid till att producera istället för att konsumera, ex, laga mat istället för att köpa färdig. Investera mer tid i det som du brinner för vilket gör dig till en lyckligare människa och på så sätt gör världen lite lyckligare.

 • Kost. Tid att lära sig mer om vad som är bra kost och hur det påverkar vår kropp och miljö. Jag och min sambo tror på mindre konsumtion av kött och processad mat och istället mer växtbaserad kost. En positiv effekt av detta är mindre konsumtion av socker vilket kan på sikt påverka de stora producenterna att ersätta socker med alternativa sötningsmetoder. (Fakta. ca 15 % av alla växthusgaser kommer från köttproduktion, det motsvarar alla utsläpp från vägtrafik i hela världen)

 • Transport. Mindre behov av att transportera sig efter som du inte i lika stor utsträckning är i behov av att ta dig fram och tillbaka till jobbet. Om du ändå anser vara i behov av en bil så kan du välja ett mer miljövänligt alternativ och använda den betydligt mindre. Bilen används i snitt 5 % under ens livstid, alltså en enorm kapitalkostnad för de nöjet. Delningsekonmi växer sig allt starkare och snart kanske vi får se mer lösningar där man kan dela på bilen. Typ bilpool som Sunfleet eller Car2Go

 • Mindre komsumtion, framför allt onödig konsumtion. Här kan vi göra väldigt stor skillnad både för vår egen ekonomi och för vår miljö. För att lyckas bli ekonomisk obeoreende inom rimlig tid behöver du hålla din kostnader låga och för att lyckas hålla dom låga bör din konsumtion vara låg. Vilket är ett positivt beteende som oundvikligt utvecklas under resan till ekonomiskt oberoende. Smart konsumtion istället för onödigt. Ex, köp varor av högre kvalitet som håller längre, gärna livet ut vilket på sikt blir mer ekonomiskt. Kommer skriva mer om smart konsumtion i separat inlägg.

 • Valet av boende. Du behöver inte ta hänsyn till ditt jobb i valet av boende. Du blir mer flexibel och kan på så sätt hitta ett boende som ligger nära dina behov som skulle kunna vara transportmedel, skola, matbutik, näringsliv därmed behöver du ex inte bil.

 • Sist men inte minst investera hållbart. Vilket enligt mig är att investera i bolag som bidrar till utvecklingen av en mer hållbar värld. På detta område har jag funderar väldigt mycket det senaste och håller just nu på att analysera möjliga hållbara investeringar. Kommer skriva mer om dessa i ett senare inlägg.

 • Jag vill ge er två tips. Der första är en bra bok som har förändrat mitt sätt att se på hur du lever, konsumerar och vilka fördelar ekonomiskt oberoende kan ge. Boken heter Early retirement extreme och är skriven av Jacob Lund risker som är en dansk psykolog. En måste bok för den som vill ta sig ur ekorrhjulet.

  Låna boken eller köp den här http://www.adlibris.com/se/bok/early-retirement-extreme-a-philosphical-and-practical-guide-to-financial-independence-9781453601211

  Det andra är att lyssna på Johan Rockström som pratar om vårt klimat, planet och vilka utmaningar vi står inför, http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571827?programid=2071

  kolla även TED talk med Johan https://youtu.be/2Xc8WHtKBio