VÅGA ÄR LIVET

För några månader sedan tog jag ett modigt och vågat beslut om att säga upp mig. Min anställning hade endast varat i tre månader och jag hade inget nytt jobb på gång.
Jag insåg under dom första månaderna att jag inte hade något intresse för branschen och därmed inte kunde hålla den motivationsnivån som krävdes för att lyckas med uppdraget. Jag valde att följa mitt hjärta. Reaktion när jag berätta detta för vänner och bekanta var hur modig jag va men också en oro för hur det skulle gå för mig utan jobb och lön?

Vad skulle du göra just nu om du vågade ta ett beslut om vad som helst? Vilket beslut du än tog eller vad du än gjorde så skulle du fixa det utan problem och ditt mod svek dig aldrig. Helt enkelt obegränsade möjligheter.

Skulle du släppa det du håller på med just nu och istället uppfylla din dröm? Starta ett projekt?

Skulle du säga upp dig? Prova att jobba med något annat? eller kanske studera? Skulle du utforska ett nytt land? Skulle du spendera mer tid med dom som betyder allra mest? Skulle du engagera dig i hjälporganisationer och välgörenhet? Skulle du leva på ett annorlunda sett?

Du har säkert många saker du vill göra men och också många anledningar till varför just du inte kan förverkliga dina ideer, drömmar eller projekt.

För så är det, sällan blir dessa drömmar och ideer verklighet tyvärr. Oftast på grund av en verkligheten som vi själva har skapat. En verklighet som bygger på trygghet och ett behov av att hålla sig inom ramen eller att ta ansvar som det ibland heter. Men också ett stor rädsla för att misslyckas eller oro över vad andra skall tycka. För vi vet ju alltid vad vi har men inte vad vi får.

Vårt samhälle, närmaste omgivning och media påvekar oss i tidig ålder och vi tenderar att forma våra liv ganska likt vår granne. Vilket inte behöver vara något dåligt men vi utvecklar behov och vanor som gör oss mindre fria mest för att alla andra gör det.

Mindre fria i den mening att vi inte vågar ta beslut utifrån vårt hjärta utan att vi måste vara rationella och ta ansvar för de behov och det liv som vi har byggt upp.

Ett liv där vi inte kan stanna upp för att fundera på vad vi verkligen vill pågrund av att tiden du står still måste finansieras.

Vi måste ta hänsyn till den månatliga intäkten (lön). För att finansera konsumtion, Huset, bilen, stugan, båten mm. Detta är verkligheten för dom allra flesta idag.
Vår livstil är oftast starkt kopplad till en ström av intäkter, även känd som lön. Om denna ström stryps eller stängs av så får vi ofta problem med att upprätthålla vår livsstil.

Vårt mod och riskvilja är således väldigt starkt beroende av vår ekonomi.

Vad kan vi göra för att förändra detta och våga ta mer modiga beslut. Vi kan göra oss mer oberoende av vår ekonomi. Låter lättare sagt än gjort och det är det också. Det krävs ett engagemang och vilja men det är fullt möjligt. En bra start är att fundera på vad man vill och vad som är viktigt i livet.

Om vi tar några steg tillbaka och sätter vårt liv i ett större perspektiv och ställer oss frågan vad som är viktigast i livet? så skulle nog många svara ”att vara lycklig”

För att vara lycklig behöver vi trivas och gärna njuta av det som vi gör i livet. Oavsett om det gäller karriär, fritid, vänner eller annat.

För att njuta av något så måste det finnas en stark positiv känsla kopplat till det du gör. Ofta grundar sig denna känsla i ett starkt intresse eller nyfikenhet. Notera dock att det måste inte alltid vara stark passion utan det kan räcka med en genuin nyfikenhet för att ta sig an något och uppleva lycka.

Så för att leva ett lyckligt och rikt liv behöver du våga ställa dig frågan. Allokerar jag min tid på det som betyder allra mest? det jag älskar? eller är nyfiken på? Det jag verkligen vill göra med min tid?
Om man vågar ställa sig dessa frågor och ta sig tid att fundera på svaren, för att sedan våga agera på sina svar. Så är jag helt övertygad om att livet kommer bli rikare och roligare.

Men återigen det handlar mycket om att skapa sig förutsättningar för att våga agera på sina svar och ta livsförändrande beslut. Bland annat att skapa en ekonomisk trygghet.
Jag kommer skriva mer om hur man kan skapa dessa förutsättningar i senare inlägg